De clichés ontmaskerd over vrijwilligerswerk

Het is de week van de vrijwilligers en dat vieren we bij speelplein Groene Zone! Toch heeft vrijwilligerswerk onterecht een slecht beeld bij de mensen. Men heeft vaak een clichébeeld over het vrijwilligerswerk en verzint al snel een excuus om geen vrijwilligerswerk te doen. Maar al deze mythes en legendes worden hier ontrafeld!

“Je krijgt er niets voor terug”

We beginnen alvast met een klapper van een excuus: “Ik doe geen vrijwilligerswerk omdat ik er niets voor terug krijg.” Uiteraard is deze bewering helemaal fout. Geld is inderdaad niet de drijfveer bij vrijwilligerswerk. Toch krijg je dankzij vrijwilligerswerk de kans om jezelf te ontplooien en uit te dagen. Als vrijwilliger krijg je de kans om al jouw talenten in de strijd te gooien en dat voor de goede zaak. Wist je trouwens dat sociaal engagement jouw kansen beïnvloedt voor een sollicitatiegesprek? Volgens een onderzoek van UGent stijgt die kans bij het vermelden van sociaal engagement tijdens jouw zoektocht naar werk. Een win-winsituatie!

Speelplein Groene Zone heeft sinds kort een LinkedIn-pagina. Zo kan je jouw ervaringen bij het speelplein weergeven op jouw LinkedIn-profiel. Zo zien werkgevers en headhunters jouw engagement bij het speelplein.

“Het neemt veel tijd in beslag”

Ook dat is weer een flauw excuus om geen engagement op te nemen. Bij heel wat organisaties bepaal je zelf hoe groot jouw engagement is.  Daarom kan het nooit kwaad om eens even contact op te nemen met enkele vrijwilligersorganisaties en te vragen wat ze juist verwachten. Zo kan het zijn dat je bij een bepaalde organisatie maar 1 keer per maand samenkomt en bij een andere organisatie je je enkele uren per week moet inzetten. Uiteraard bepaal je zelf wat jouw grenzen zijn.

“Er is niets dat mij interesseert”

Dat is heel jammer om te horen! Toch zijn er binnen 1 organisatie heel veel verschillende domeinen waar je als vrijwilliger aan de slag kan gaan. Zo kan je binnen onze organisatie aan de slag als animator maar zoeken we ook steeds vrijwilligers die het secretariaat bemannen, koken voor de vrijwilligers of helpen met klusjes. Bij Jeugddienst Don Bosco is het aanbod zelfs uitgebreider: eetavonden organiseren, denkgroep communicatie, redactie Koerier, denkgroep Europese projecten, denkgroep salesianiteit en nog zoveel meer. Zo zie je maar dat in de Don Bosco wereld er al heel wat kansen zijn om vrijwilliger te worden. Er zit vast wel iets bij dat jou interesseert!

“Mijn vrienden willen geen vrijwilligerswerk doen”

Hé, hoe stom is dat! Maar uiteraard kennen jouw vrienden ook  de voordelen van vrijwilligerswerk (nog) niet en zien ze ook alleen maar de nadelen. Vrijwilligerswerk zorgt voor een verrijking van jouw kennis, vaardigheden en talenten. Daarnaast krijg je dankbaarheid van heel wat nieuwe mensen die je leert kennen.  Kan je jouw vrienden echt niet overtuigen om vrijwilligerswerk te doen? Spijtig, maar gelukkig doe je vrijwilligerswerk nooit alleen en leer je altijd nieuwe mensen kennen. En zoals je misschien al weet: nieuwe mensen verruimen jouw netwerk! Niets dan voordelen dus!

“Mijn ouders willen niet dat ik vrijwilliger word”

Daar is weinig tegen in te brengen! Of toch wel? Ten eerste is het belangrijk om te weten waarom ze tegen vrijwilligerswerk zijn. Hebben ze misschien vroeger zelf slechte ervaringen gehad? Zien ze het nut er niet van in? Denken ze dat het tijdverspilling is? Er kunnen heel veel verschillende redenen zijn waarom ze niet willen dat je het gaat doen. Daarom is het belangrijk om een conversatie aan te gaan met je ouders en ze de voordelen te laten inzien. Misschien kan het geen kwaad om dit artikel even te delen met je ouders…

“Er zijn al genoeg vrijwilligers”

Er zijn NOOIT genoeg vrijwilligers! Elke organisatie is voortdurend op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Nieuwe vrijwilligers brengen nieuwe inzichten om de organisatie te verbeteren. Jij maakt dus echt een groot verschil door je aan te sluiten bij een organisatie! Met jouw nieuwe inzichten kan je zorgen dat de organisatie verder groeit. Een fijner gevoel bestaat niet!

“Doordat er te weinig vrijwilligers zijn, ga ik toch de wereld niet kunnen verbeteren”

Ook dat is weer fout. Er kunnen inderdaad heel wat vrijwilligers bijkomen in heel wat verschillende organisaties, maar dat betekent niet dat je niets kan betekenen in die organisatie. Je zal juist van onschatbare waarde zijn. Elke organisatie moet klein starten en het is zo een fijn gevoel mocht met jou erbij de organisatie verder groeien. Elke kleine stap richting een betere wereld is een stap in de goede richting.

Conclusie: vrijwilligerswerk heeft alleen maar voordelen

Volgens mij hebben we genoeg tegenvoorbeelden gegeven. De verschillende clichés over vrijwilligerswerk zijn ontmaskerd en er zijn alleen maar voordelen om als vrijwilliger aan de slag te gaan. Het zorgt dat jouw kijk op de wereld breder wordt. Speelplein Groene Zone werkt al sinds jaar en dag met vrijwilligers: animator, kok, secretariaat, materiaalbeheerder, boekhouder, klusjesman of andere functies! Elk jaar werken we met meer dan 100 vrijwilligers.  Daar zijn we al deze mensen stuk voor stuk dankbaar voor en zeggen we met veel plezier

BEDANKT <3

Wil je zelf ook in het avontuur als vrijwilliger stappen? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We geven je met plezier informatie over speelplein Groene Zone en de mogelijkheden om als vrijwilliger aan de slag te gaan. Eventueel verwijzen je door naar andere Don Bosco organisaties zodat je de kans krijgt om je volledig te ontplooien!

Heb jij nog andere excuses gehoord omtrent het vrijwilligerswerk? Aarzel dan niet om het even in een reactie hieronder te zetten!