“Help, ik sta bij de speelclub” – 10 tips voor animatoren bij de speelclub

10 tips en tricks om jouw twijfel voor goed weg te nemen:

De speelclub is  het inclusieproject van ons speelplein. Tijdens de eerste drie weken van juli kunnen kindjes met een mentale of fysieke beperking mee komen spelen tussen de gewone kinderen met extra hulp van een animator. Deze groep noemen we de speelclub. Veel animatoren op ons speelplein zijn wel nieuwschierig naar de speelclub maar durven dit toch nog niet zelf te doen. Hier zijn enkele tips om je twijfels voor goed weg te nemen. Heb je nadien toch nog steeds twijfels? Aarzel dan niet om iemand van de speelclub aan te spreken. En ook tijdens de zomer mag je dat natuurlijk altijd doen!

HELP!

 …Mijn kind heeft een pamper

Het kan zijn dat het kind dat jij begeleidt nog een pamper draagt . Geen paniek! Jouw hoofdmoni zal je met veel plezier helpen, de eerste keer doet je hm het voor, de volgende keer samen en tegen het einde kan je het misschien wel zelf! Weer iets dat je bij op je cv kan zetten 😉

…Ik wil ook graag met de ‘gewone’ kinderen kunnen spelen

Dit kan zeker nog! Er zijn kindjes die goed kunnen meespelen in de groep maar soms een beetje extra uitleg of aanmoediging nodig hebben. Op de momenten dat jouw kindje dus zelf kan meespelen, kan jij als tweede moni bij het spel meespelen, en dus zeker ook met de andere kindjes spelen. Ook als je een kindje hebt dat minder goed kan meespelen in de groep, kan je tijdens het vrij spel nog steeds met de andere kindjes eens spelen. En niemand houdt je tegen om een tweede ( of derde of vierde) week in te schrijven bij de ‘gewone’ groepen!

… Ik heb schrik dat ik niet ga weten wat ik moet doen met dat kind

Wees niet bang, het kind kan meestal goed aangeven wat hij/zij graag wil doen.  Samen met je hoofdmoni en mede– moni’s gaan jullie op zoek naar wat het kind graag doet.

… Ik heb geen ervaring met zo’n kinderen

Wees gerust, je hoeft helemaal geen ervaring te hebben, al doende leert men. Zeker bij  kinderen met een beperking bestaat er niets als ‘de juiste’ aanpak. Bij elk kind ga je samen met je hoofdmoni op avontuur om het kind  te leren kennen.

…Wat als het niet klikt tussen mij en het kind?

Dit komt nie t zo vaak voor, elk kind vindt het fijn om aandacht te krijgen. En aangezien jij maar 1 of 2 kindjes hebt om veel aandacht aan te geven,
vinden ze jou meestal extra leuk! Moest het nu toch echt niet klikken, kan er gewisseld worden.

 

 

… een week lijkt mij zo lang!

Die week is voorbij voor je het weet! Elke dag leer je je kind een beetje beter kennen  en ontdek je nieuwe dingen.  Tegen het einde van de week ga je het kind veel beter kennen en ga je het jammer vinden om te stoppen.  Zie je een week echt niet zitten? Vraag de hoofdmoni van de speelclub of je eens een dagje mag wisselen ( jij wordt even speelclub moni, en de speelclub moni wordt even een gewone moni; voor beide een leuke afwisseling!)

… Ik heb schrik dat dit te zwaar gaat zijn voor mij

Er zijn inderdaad kinderen die meer aandacht en energie vragen dan anderen. Als je nog nooit speelclub gestaan hebt, wordt er zeker mee rekening gehouden! Ook wordt er soms een beurtrol opgesteld zodat iedereen om de beurt eens wat rustiger heeft.

 …Wat als er een onverwachte situatie zich voordoet?
Ik weet niet hoe ik  dan moet reageren!

Geen paniek, je bent een ervaren moni, dus je zal het waarschijnlijk juist aanpakken!  En vergeet niet, je bent niet alleen op het plein, er lopen pleinleiding en hoofdmoni’s rond die je kunnen helpen. En natuurlijk je speelclub hoofdmoni! Als je echt niet weet hoe je ergens op moet reageren kan je dit ook altijd met je (hoofd)moni(‘s) bespreken.

 

…  Het lijkt me saai om heel de dag met een kind rond te lopen, ze doen meestal gewoon hun ding

Elke dag is een avontuur, je zal verbaast zijn wat je allemaal kan ontdekken!  De uitdaging is om het kind te prikkelen met nieuwe activiteiten.  Ook al is jouw doel (maar) om het kind even te laten mee fietsen met de rest van de groep. Als het je lukt is de beloning  des te groter!

 … Ik vind het zo leuk dat ik niet meer kan stoppen!

Jij hebt de kriebel te pakken! Even doorbijten, volgend jaar kan je terug 3 weken speelclub staan!

… ik wil het kindje niet meer afgeven!


Helaas, dat zal toch moeten gebeuren. Het enige wat je kan doen is hopen dat het kind een volgende week, of volgend jaar terug komt zodat je samen nog meer plezier kan beleven!