Onze speelpleinwerking gelegen aan de rand van Leuven

Wie zijn we?

Je kent ons vast al wel! Speelplein Groene Zone is een speelpleinwerking gelegen aan de rand van Leuven! De eerste 5 weken van de zomervakantie zorgen wij ervoor dat kinderen tot en met 15 jaar de zomer van hun leven krijgen! We zingen, dansen, lachen, spelen, knutselen, koken en maken 5 weken lang plezier! Natuurlijk rekenen we op een team van animatoren. De animatoren zorgen voor leuke en creatieve activiteiten waar de kinderen uit kunnen kiezen. De animatoren zorgen er dus niet alleen voor dat jouw kind een superleuke dag beleeft, maar wij proberen er ook voor te zorgen dat jij ’s avonds samen met je kind kunt genieten van de speelpleindag door de leuke verhalen! Ideaal toch?!

Naast de kinderen 5 weken plezier te laten beleven, zorgen wij er ook voor dat de animatoren zich niet vervelen. Wanneer de kinderen naar huis zijn en de voorbereidingen voor de volgende dag klaar zijn, organiseren we in de avond activiteiten voor de animatoren! Dit kan een vorming zijn waar ze nieuwe dingen bijleren, een superleuk spel op het speelplein of zelfs een gezellige vuurkorfmoment met een gitaar!
Daarnaast organiseren wij verschillende activiteiten voor de animatoren doorheen het jaar. We spreken tijdens het jaar verschillende keren af om samen met heel het animatorteam gezellig bij te praten! Ook is er elk jaar een superleuk speelpleinweekend om de speelpleinzomer af te sluiten.
Het plezier van het speelplein stopt dus niet als je 15 jaar bent! Als animator op Speelplein Groene Zone heb je nog jaren plezier!

Locatie

Speelplein Groene Zone is een speelpleinwerking gelegen in Heverlee, net buiten de ring van Leuven. Het speelplein is gesitueerd op de terreinen en in de gebouwen van de kleuter- en lagere school Don Bosco Heverlee en de middelbare school Don Bosco Groenveld.

Tijdens de 5 eerste weken van speelplein Groene Zone toveren we deze terreinen om tot een heus speelparadijs voor de kinderen (en de animatoren)!

De kinderen hebben de mogelijkheden om zich uit te leven op de verschillende speelterreinen: van de overkant tot het grote grasplein aan het podium. Ook bij regen hebben we voldoende locatie om alle activiteiten te laten doorgaan.

Vrijwilligers

Heel de speelpleinwerking van Groene Zone wordt gedragen door een groep van vrijwilligers.Door spelletjes te verzinnen en te spelen, zorgen de vrijwillige animatoren ervoor dat de kinderen elke dag van de zomer de dag van hun leven krijgen.
De vrijwillige hoofdanimatoren zorgen er in de zomer voor dat de animatoren de juiste begeleiding krijgen om er een superleuke week van te maken voor de kinderen EN voor zichzelf!

Doorheen het jaar organiseren ze activiteiten voor de animatoren en houden ze vergaderingen om de volgende zomer voor te bereiden zodat deze nog leuker wordt! Dit doen ze natuurlijk niet alleen, de pleinleiding helpt hen hierbij. Tijdens de zomer is de pleinleiding verantwoordelijk voor het reilen en zeilen op het speelplein, ze vervullen de dagdagelijkse taken zodat alles op rolletjes loopt. Samen met de pleinzuster zijn de pleinleiding de verantwoordelijken van Speelplein Groene Zone.

Buiten de vrijwillige animatoren kunnen wij ook nog rekenen op helpende handjes voor het secretariaat, de EHBO, het koken,…

Kortom: Zonder al deze vrijwilligers zou het speelplein niet kunnen draaien zoals het nu draait. Doordat iedereen als vrijwilliger op ons speelplein komt helpen, kunnen we ervoor zorgen dat we een unieke sfeer op ons speelplein creëren: een sfeer die we niet met woorden kunnen beschrijven maar die je gewoon zelf eens moet meemaken!

Visie

Speelplein Groene Zone is meer dan 45 jaar actief in Heverlee.  De zusters van Don Bosco kozen er toen en vandaag nog steeds voor om speelpleinwerking te organiseren voor kinderen samen met en door jongeren. Wij zijn een Don Boscospeelplein waar we ons als jongeren inzetten voor kinderen. Dit zie je verwoord in de volgende vijf pijlers, die de basis vormen van ons bezig zijn.

  • ENGAGEMENT staat bij ons centraal. Het is een vrijwillig engagement van jongeren voor kinderen, een engagement met een hart. Iets wat we alleen maar willen zien groeien. Het is het enthousiast animeren en het luisteren zonder vragen te stellen.
  • RESPECT ligt mee aan de basis van ons vrijwilliger zijn. We geloven dat een kwalitatief speelplein niet kan zonder respectvol omgaan met kinderen, medeanimatoren, andere vrijwilligers, de zustergemeenschap, materiaal en terreinen. We vragen dit van iedereen, van groot tot klein.
  • Als animator staan op een speelplein betekent dat je de zorg voor de kinderen op je neemt. Je bent dus op alle momenten VERANTWOORDELIJK. Die verantwoordelijkheid wordt mee ondersteund door de hoofdanimatoren en de pleinleiding.
  • Het PLEZIER en het spelen is het hoofddoel van dit speelplein. Wij willen een megavakantie organiseren voor de kinderen en jongeren op dit speelplein. Ook bij de animatoren mag deze pijler op de voorgrond staan. Animator zijn is iets wat je met je volle goesting moet doen.
  • Een speelplein kan volgens ons ook niet zonder creativiteit. Het begint met de spelen die je voorbereidt, de manier waarop je problemen oplost of de wijze waarop je een groep kinderen animeert.