Don Bosco

Wie is Don Bosco?

Giovanni Bosco, beter bekend als Don Bosco, werd geboren op 16 augustus 1815 in Castelnuovo d’Asti, een klein stadje in de buurt van Turijn.

Tijdens zijn priesterschap leerde Don Bosco de trieste levensomstandigheden van de jongens kennen in de voorsteden van Turijn. Jonge mensen doolden door de straten, werkloos, verloren, tot het ergste bereid. Hij wilde een eind maken aan die sociale wantoestanden. Het begon met een ontmoeting met een ontmoedigde jongen. De jongen bracht na een goed gesprek vrienden mee. Zo groeide een centrum waar de jongens terecht konden.

Giovanni probeerde goede arbeidsovereenkomsten af te sluiten tussen werkgevers, de jongens en hemzelf. Hij bouwde huizen, waar arme jongens konden uitgroeien tot geschoolde werkkrachten, eerlijke mensen en goede christenen.

Don Bosco liet zich niet meeslepen in de politieke en sociale twistpunten van die dagen. Hij streefde naar het onmiddellijk haalbare. Daarvoor had hij de steun en de medewerking van iedereen nodig. Dankzij de hulpmiddelen van velen heeft hij de armen goed gedaan.

Op aanraden van minister Rattazzi en Paus Pius IX stichtte hij de Salesianen en de Zusters van Don Bosco. Zo groeide het werk van Giovanni voor jongeren wereldwijd.

Meer informatie is te vinden op de website van www.donbosco.be.

Don Bosco als inspirator
naamloos (1 van 1)-2

Don Bosco en onze werking

Volgens de visie van Don Bosco zijn jongeren de toekomst. Volgens die visie willen wij jongeren kansen bieden om na en naast de schoolperiode hun tijd zinvol in te vullen, verantwoordelijkheid op te nemen en vooral plezier te maken! De kans om plezier te maken geven wij de kinderen en de jongeren al vanaf de leeftijd van 3 jaar. Van 3 tot 15 jaar kunnen de kinderen en jongeren plezier maken met hun leeftijdsgenoten en hun talenten leren ontdekken en ontwikkelen. Vanaf 15 jaar hebben de jongeren de kans om verantwoordelijkheid op te nemen. Vanaf die leeftijd kunnen ze animator worden in onze werking en kunnen ze ervoor zorgen dat de kinderen de kans krijgen om plezier te maken!

Op speelpleinwerking Groene Zone zien wij dus de jongeren als de toekomst. Wij proberen ervoor te zorgen dat de kinderen na een hele fijne tijd op onze speelpleinwerking, ook mee willen bijdragen aan de fijne momenten van de volgende generatie kinderen! Zo zorgen wij voor gelijke kansen, voor iedereen: de kinderen, de jongeren, de vrijwilligers en de ouders.